Vem är online

Vi har 19 besökare online

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.

Luciabilder

  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • luciafolje2.jpg
  • lussebullar.jpg
  • m.jpg
  • tree.jpg

Annons

Annons

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.


Glögg

Glöggdrickandet är ett stående inslag i den svenska jultraditionen från första advent till tjugondedag Knut. Glögg säljs i Sverige mest i november och december. I vanliga livsmedelsaffärer tillhandahålls endast sådana sorter vars alkoholhalt ligger under den högsta tillåtna styrkan 2,25% (Se: Alkohollagen). Övrig glögg, gjord på lättvin eller starkvin, säljs på Systembolaget.

Det är också vanligt att göra egen glögg enligt spritmetoden eller genom att krydda ett rödvin, eventuellt spetsat med annan alkohol.

Tillbehör

Glögg dricks ur små koppar och till detta serveras mandel eller nötter och russin. Det finns för ändamålet avsedda koppar att köpa i handeln, ofta tillsammans med skålar för tillbehören och gryta med varmhållning (oftast med värmeljus). Till glöggen äts pepparkakor och vid Lucia lussekatter.

Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. Gustav Vasa höll sig med en egen blandare av claret, bestående av rhenskt vin, sockerhonung och kryddat som kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor m.m.

År 1609 dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.

Sverige växte glöggens popularitet under 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.

Olika typer av glögg

Spritglögg

På en skål med brännvin eller cognac och kryddor läggs ett galler, och på gallret en bit toppsocker. Spriten antändes och sockret smälter ner i spriten. Vanliga kryddor är kryddnejlikakanelkardemummaingefärapomerans och pepparkorn.

Vinglögg

Seden att krydda vin finns i de flesta kulturer och i äldre tider var det vanligt eftersom vinet kunde vara av låg kvalitet på grund av dåliga lagringsförhållanden eller långa transporter. I den svenska kulturen är det varma kryddade vinet (vinglöggen) fast förankrad under den kalla årstiden i synnerhet före och under julen. Även i andra kulturer med kalla vintrar är det vanligt med varmt kryddat vin.

Alkoholsvag glögg

Glögg görs också på avalkoholiserat vin eller på saft av mörka bär.

Glöggkoncentrat

Det finns också glöggkoncentrat, där man kan själv blanda ihop sin egen glögg. Gjord på sprit, vin eller alkoholsvag.

Glögg i Norden

Under medeltiden kom seden att under vintern dricka varmt, kryddat vin till Norden och Baltikum via det tysktalande Europa. I dessa områden dricks olika varianter av drycken fortfarande, särskilt i advents- och jultider.

Danmark

Det danska ordet gløgg kommer från svenskans glögg. Tidigare kallades det glødet vin och sedermera glødg.

Först på slutet av 1800-talet blev glögg en jultradition i Danmark men troligtvis ansåg man att det var passande med en varm och söt dryck mitt i vintern. Traditionen hjälptes på traven av företagsamma personer och omkring år 1900 började svenska sprittillverkare förse glöggflaskorna med färggranna etiketter med nissar vilket ledde till gløggdrickandet blev en del av den danska jultraditionen.

Tillbehör

I Danmark serveras ofta gløgg i juletider med æbleskiver (en sorts bollformade pannkakor som serveras med flor- eller strösocker och sylt).

Övriga Europa

I Tysktalande länder serveras vintertid Glühwein som är ett varmt kryddat vin. I engelsktalande länder talar man om mulled wine. I Frankrike och Schweiz kan man få vin chaud 'varmt vin', iItalien vin brulé (som är franska för 'bränt vin'), i Rumänien vin fiert, i Serbien kuvano vino, i Polen grzane wino, i Slovakien varené vino, i Ryssland глинтвейн, i Tjeckien svařené víno, iSlovenien kuhano vino och i Ungern forralt bor.

Källa Wikipedia.com 

 

 

Annons