Vem är online

Vi har 12 besökare online

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.

Luciabilder

  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • luciafolje2.jpg
  • lussebullar.jpg
  • m.jpg
  • tree.jpg

Annons

Annons

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.


Lucia i Italien

 

 

 

 

I Italien firas Lucia på olika vis beroende på var man befinner sig. Det finns en kör i Staden Varese som ligger i Lombardiet som gränsar till Schweiz som har tagit fasta på den svenska tarditionen.

http://www.sinenomine.info/

 

http://www.artevarese.com/av/admin/master/teatro/view.php?cmd=videoview&id=324

http://www.youtube.com/watch?v=kflAB0G27xs

 

Sankta Lucia är skyddshelgon för staden Syrakusa på Sicilien. Firandet äger rum på den 13 december och i maj varje år. Sankta Lucia är också populärt bland barn i vissa regioner i nordöstra Italien, nämligen Trentino, East Lombardiet (Bergamo, Brescia, Cremona och Mantua), delar av Veneto (Verona), delar av Emilia- Romagna, (Piacenza, Parma och Reggio Emilia), och alla Friuli, där hon ger gåvor till snälla barn och kol till de som är sjuka natten mellan 12 och 13 december. Hon anländer i sällskap med en åsna och hennes eskort, Castaldo. Barnen ger kaffe till Lucia, mjöl till åsnan och bröd åt medhjälparen Castaldo. De får inte titta på Santa Lucia när hon får dessa gåvor, isåfall kommer hon att kasta aska i deras ögon för att tillfälligt förblinda dem. På Sicilien äts cuccìa som som är en traditionell siciliansk maträtt som innehåller kokt vete och bär. Den äts till minne av Sankta Lucias mirakulösa avvärjande av en allvarlig hungersnöd. Källa Wikipedia

 

 

Helgonet Sankta Lucia

Det är 1700 år sedan Lucia led martyrdöden i Syrakusa i Italien. Som djupt troende kristen levde hon farligt i romarriket. Hennes mor var svårt sjuk men blev efter sin dotters böner frisk igen. Ett mirakel hade skett och Lucia lovade att leva oskuldsfullt resten av sitt liv.

Problemet var bara att Lucia redan var förlovad. Hon bröt förlovningen och hemgiften som hon redan tagit emot gav hon till fattiga och sjuka.
Mannen hon skulle ha gift sig med skvallrade då till romarna att Lucia var kristen och att hon predikade sin tro. Hon gavs ett ultimatum: Överge din tro, eller dö. 18-åriga Lucia valde döden. Den 13 december år 304 avrättades hon, troligen genom halshuggning.

I ett kapell i domkyrkan i Syrakusa på Sicilien står en 1 600 kilo tung silverstaty, föreställande stadens skyddshelgon Lucia, inlåst i ett skåp. Den 12 december varje år tas statyn fram, poleras upp och placeras på kyrkans altare. Dagen efter, på Lucias namnsdag och dödsdag, förs statyn genom stadens gator i en jättelik procession till Luciakyrkan, där helgonet en gång begravdes.

Processionen är en av årets absolut största högtider i Syrakusa, och runt 100 000 personer deltar, eller står längs gatorna och ser på. Det är borgmästaren, provinspresidenten och en väldig massa vanliga ortsbor. Vissa har under året bett till helgonet om att bli friska, och lovat gå barfota i processionen. Andra bär stora ljus. Vissa är klädda i dräkter från Lucias tid.
Den suggestiva stämningen förstärks ytterligare av orkestrarna som deltar. Med blåsinstrument och slagverk fyller de lyften med marschmusik.
Processionen rör sig långsamt långsamt fram genom staden. En man ringer i en klocka, och de 48 bärarna lyfter upp den väldiga statyn, som vinglar till lite. Snart är det dags att lyfta igen. Processionen fortsätter sin långsamma färd genom stora paradgator och trånga gränder. Den stannar till vid sjukhusen, så att de sjuka får röra vid statyn och få välsignelse. Flera fantastiska fyrverkerishower avbryter också färden och lyser upp kvällshimlen över staden.

Efter sex timmars vandrande på ömmande fötter, når processionståget äntligen fram till Luciakyrkan. Här står statyn fram till den 20 december. Då är det dags att bära tillbaka den till domkyrkan. Syracusas invånare går då åter man ur huse, i en lika lång och ödesmättad procession.

 

 

Lucia: ljusets drottning i Sverige, firat helgon i Siracusa enligt italienska turistbyrån

Firande i Siracusa

Helgonet Santa Lucia led martyrdöden den 13 december år 310. Processionen då silverstatyn från 1500-talet bärs genom staden Siracusa äger därför rum just den 13 december, på eftermiddagen direkt efter mässan i katedralen. Processionen går från katedralen till kyrkan S. Lucia al sepolcro. Där blir statyn kvar fram till den 20 december då den bärs tillbaka till katedralen, och i detta "återtåg" deltar också Sveriges Lucia med tärnor. För sicilianarna är den svenska Lucian ett exotiskt men välkommet inslag i firandet, och en tradition sedan mån

Milstolparna i helgonet Lucias liv kan sammanfattas: vacker rik flicka i Siracusa, pappan dör tidigt, mamman som fostrar Lucia till kristen blir sjuk, Lucia vänder sig till helgonet S. Agata i Catania och ber för sin mor, modern tillfrisknar, Lucia "betalar" genom att viga sitt liv åt kyskhet och att tjäna de fattiga. Familjens rikedomar ges åt de fattiga, Lucias sedan tidigare utvalde blivande man är inte kristen och kräver sin rätt - Lucia dör martyrdöden.

Namnet Lucia kommer från latinets lux, vilket betyder ljus, men också innefattar betydelsen syn. Traditionen säger att Lucia ska ha stuckit ut sina ögon strax innan hon mötte döden. Lucia är därmed förstås optikernas helgon, och Dante Alighieri som led av en ögonsjukdom som ung blev henne trogen, och skrev in henne i sin gudomliga komedi, La Divina Commedia.

Det är mycket folklore och traditioner kring firandet av Santa Lucia i Siracusa, t ex ska man avhålla sig från att äta bröd och pasta denna dag, i stället äter man kikärter och kokt spannmål -  en soppa som kallas cuccìa tillredd efter antika recept med vin och honung. Helgonet firas även på andra håll i Italien med lokala traditioner. På sina ställen tänds eldar, eller så har man fyrverkerier, till åminnelse av att helgonet hotades att brännas på bål.

 

 

Annons