Vem är online

Vi har 4 besökare online

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.

Luciabilder

  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • luciafolje2.jpg
  • lussebullar.jpg
  • m.jpg
  • tree.jpg

Annons

Annons

Alma of Sweden

NATURLIG SKÖNHET - NO POO

Här hittar du medvetet utvalda märken för håret och hela kroppen med naturliga och/eller ekologiska ingredienser, utan silikoner, sulfater, mineraloljor eller uttorkande alkoholer och som såklart inte testats på djur. När du handlar hos oss vet du vad du får, Alma of Sweden vill vara en ärlig butik.


Lussekatter och pepparkakor

 

Lussekatter

 

50 g jäst

100 g smör (riktigt)
5 dl mjölk
250 g kesella
1 1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk stött kardemumma ( kan uteslutas)
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin
50 g smält varmt smör till special jäsning

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smula jästen i en degbunke och smält 100 g smör i en kastrull.
3.Häll i mjölken i kastrullen och värm tils det är fingervarmt. Rör om tills jästen löser sig.
4. Tillsätt kesella, saffran, salt, socker, kardemumman och det mesta av mjölet.
5. Arbeta tills degen släpper från skålens kanter.
6. Tillsätt ev. mer mjöl.
7. Häll det varma smöret över degen precis innan du täcker över med en jäshanduk.
8. Låt jäsa övertäckt i 40 min.9. Baka ut degen i den form du vill ha och pensla med uppvispat ägg.
10. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter. Flätor kräver längre tid, ca 20 min.
Se video hur man gör lussekatter: Lussekatter

 

Pepparkakor

 

75 gram smör

1,25 dl socker
2 msk sirap
0,5 dl vatten
1,25 tsk kanel malen
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
250 gram vetemjöl

1. Mät upp smör, socker, sirap, vatten i en kastrull. Hetta upp under omrörning tills smöret smält och blandningen bubblat upp. Rör smeten kall. Om en sirap-socker-blandning sockrar sig vid värmning kan man häva det med lite vatten.

2. Blanda bikarbonat med mjölet. Obs! Mjölet ska vägas, inte mätas!

3. Rör först ner kryddorna, sedan mjölblandningen i den kalla smeten och arbeta degen ordentligt. Om smeten inte är helt avsvalnad kommer smöret att krypa ur degen och göra den oljig på utsidan.

4. Lägg smeten att vila någon timme eller gärna över natten på svalt ställe - ej kallt - insvept i plastfolie eller i tät plastpåse. Annars torkar luften lätt ut ytan.

5. Ta upp degen och arbeta den smidig. Den ska hinna värma upp sig.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj plåtarna med matfett.

7. Kavla ut degen i småportioner på lätt mjölat bakbord. Ta ny bit deg varje omgång annars kan degen bli mjöldryg. Du kan också kavla ut degen mellan två lager plastfolie.

Blir degen för hård och stampig så arbeta in vatten eller margarin. Arbeta i andra hand in ägg - det ger en bra konsistens.

8. Ta ut den tunnkavlade degen till önskade figurer. Flytta över dem till smord, kall plåt.

9. Grädda c:a 5-7 minuter. Gör gärna en provkaka.10. Låt kakorna kallna på galler innan de plockas ner i täta burkar. Pepparkakor är känsliga för fukt. Följer du anvisningarna så skall resultatet bli utmärkt.

 

Annons